Raskenmerken ragdoll

Raskenmerken Ragdoll

De naam (ragdoll = lappenpop) verwijst naar de neiging van de ragdoll om al zijn spieren te verslappen zodra hij opgetild wordt en zich volledig te ontspannen zodra hij in je arm ligt.

Maar ze hebben ook andere kenmerken die met een lappenpop verband houden : ze zijn vriendelijk, lief, volgzaam, zacht en sereen. Alhoewel ze veel goede eigenschappen hebben, is het toch de persoonlijkheid van de ragdoll die veel mensen ragdoll verslaafd heeft gemaakt!
Ragdolls zijn echt op de mens gericht, ze zijn graag bij mensen in de buurt en hechten zich sterk aan hun eigenaar. Vele ragdoll eigenaars vertellen dat hun kat op hen wacht bij de deur totdat ze thuis komen, en ze door het hele huis achtervolgt als een schaduw. Ragdoll eigenaars zijn zelden alleen; want hun kat wil graag deelnemen aan alles wat in huis gebeurt en willen graag hun baasje "helpen" met alles wat ze doen. Omdat de ragdoll graag bij je in de buurt blijft, moet je altijd uitkijken niet op ze te stappen. Gelukkig vergeten en vergeven ze snel.
Ragdolls zijn kalm, maar toch ook wel actief en willen graag spelen. Door hun makkelijk karakter kunnen ragdolls goed overweg met andere dieren in huis, en kinderen zijn ook geen probleem. Ze gebruiken zelden hun nagels als ze spelen. Ragdolls kunnen gemakkelijk in een klein appartement gehouden worden, en vinden het prima om altijd binnen te zitten. Je moet dan wel met ze spelen en ze voorzien van kattenspeeltjes en een klimpaal. Ragdolls mogen eigenlijk nooit alleen naar buiten, omdat ze (te) goed van vertrouwen zijn en iedereen zien als een vriend. Dat goede vertrouwen zie je ook in de manier waarop ze met mensen omgaan : je kan een ragdoll op zijn rug leggen en ze als een baby vervoeren, je kan ze in je nek leggen en dragen als een stola. In tegenstelling tot andere katten houden ze ervan om op hun buik geaaid te worden.
Ragdolls zullen meestal niet je hele huis verbouwen als je niet thuis bent, omdat ze zo rustig zijn, en ook liever gewoon op de grond blijven dan bovenop kasten te springen. Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen ragdolls relatief weinig.