Raskenmerken Thai Siamees

De Thai is een traditionele siamees en ziet er ook uit zoals de siamezen er vroeger uitzagen. Rond 1970 echter werd er van de siamees op shows vereist dat hij een wigvormige kop had met afstaande oren. De siamees werd slanker van vorm, hierdoor deden de fokkers van het traditionele type het minder goed op shows. Hun siamezen waren te rond van vorm en raakten uit de gratie. Wel was er vraag naar kittens van het klassieke type. Er waren veel mensen die de moderne siamees te spits vonden. Ook waren er fokkers met traditionele siamezen begaan met dit type. De traditionele siamees is uiteindelijk als Thai erkend.

De siamees
Omtrent de oorsprong van de siamese kat zijn erg veel legenden. Zo werd gezegd dat siamezen de koninklijke katten waren die door de koning van Siam fel bewaakt werden in zijn paleis te Bangkok. De siamees heeft hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in Azië en zijn vanuit daar geïmporteerd.
De geschiedenis van de siamees in het westen begint omstreeks 1880. Toen zijn de eerste siamese katten op tentoonstellingen in Engeland uitgebracht. Een echt raskenmerk van de siamees was behalve de points ook zijn knikstaart en schele ogen. Deze 'foutjes' komen nu niet zoveel meer voor.

Karakter
De Thai is een vriendelijke, gezellige kat die veel interactie met zijn eigenaars nodig heeft om zich gelukkig te voelen. Ze zijn in doorsnee iets minder druk dan de gemiddelde Siamees. Thais kunnen het prima vinden met honden en ook de omgang met soortgenoten is uitstekend.
De Thai is dus een zeer aanhankelijk ras. Deze traditionele siamezen hebben gezelschap nodig en houden er niet van om alleen te zijn. Zo begroeten ze je bij aankomst en "helpen" ze met opruimen en slapen ze altijd in de buurt van je. Siamezen zijn erg sociaal en kunnen vaak goed met andere katten overweg. Gezelschap van een andere kat of hond kan aangeraden worden bij mensen die full time werken.
Thais staan bekend om hun stem. Ze zijn namelijk erg praatgraag. Zo kunnen ze je blij miauwend begroeten, zeuren om hun eten of klagen over een dichte deur.
De Thai is ook een intelligente kat. Hij kan zich vervelen bij gebrek aan aandacht en zelf wat te doen zoeken in de vorm van planten omgooien of een kledingkast uitruimen. Nieuwigheden in huis moeten ook uitgebreid worden bekeken. Ook vinden ze het leuk om aan een tuigje buiten te lopen.
Thais zijn ook erg speels tot hoge leeftijd. Muisjes worden geapporteerd, speeltjes erg gewaardeerd en ook spelen met elkaar is erg leuk.
Een Thai is altijd aanwezig en zal een echt gezinslid worden.